Туризъм и отдих в Павел баня

Ден ПЪРВИ в Павел баня …

 ДЕН ПЪРВИ от гостуването ви в нашия град …

ДЕН втори…

ЦЪРКОВНИЯ ХРАМ «РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО» в Павел баняЗапознанството с Павел баня, ви препоръчваме да започнете с посещение на ЦЪРКОВНИЯ ХРАМ «РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО», който се намира недалеч от центъра на града.

Служи се всяка Неделя и през празнични дни. Сутрин камбаната се бие в 7:30. През летния сезон Вечернята е в 18:00, през зимния – 16:00.

След това, ви съветваме, да направите разходка в красивия градски парк, който е на площ от 50 дка, с богати растителни и дървестни видиве, както и да разгледате културните и исторически паметници, грижливо вписани сред спокойствието на дървестния пейзаж.

Паметник на ТОДОР МАЗАРОВ в Павел баняВ самото начало на парка е паметника на ТОДОР МАЗАРОВ – българският Карузо (1905-1975г) Именитият българин е причисляван към най-великите тенори на отминалия ХХ век. 

Роден на 2 януари 1905 г. в Павел баня, умира във Виена на 13 септември 1975 г. на 70-годишна възраст.

 

Паметник на ЦАНКО МИНКОВ - КОМИТАТА в Павел баняВ центъра на Павел баня се издига монумент, с
лика на ЦАНКО МИНКОВ – КОМИТАТА (1856-1944) – най-младият четник на Христо Ботев.

Пред този паметник на 2 юни с тържествена заря признателни българи полагат цветя и венци, с което отдават своята почит към загиналите жертви в борбата за свобода.

 

Паметника Майка - Павел баняПАМЕТНИКА МАЙКА – Паметникът изобразява скърбяща по своите загинали синове майка. Върху четирите страни на постамента са вградени мраморни плочи с имената на загиналите български войни от павелбански регион. В предната долна част е изградена чешма с лъвска глава. Паметникът-чешма е построен през 1917 година по проект на карловския архитект Иван Лазаров. В последствие е реставриран и е открит отново на 9 май 1995 година.

Подобно на други бележити чешми из страната и за тази се носи легенда. Тя гласи, че който отпие от водата, сърцето му ще остане завинаги в красивото подбаканско градче Павел баня.

 


"Брястът - 125 години Павел баня". Дърворезба: Иван Бубев
ДЪРВОРЕЗБА на СТАРИЯ БРЯСТ                           

Друг паметник, недалеч от центъра, са последните останали два бряста в Павел баня! Сега са произведение на изкуството, след резбоването им от известния павелбански резбар Иван Бубев, в чест на 125 годишнината от основаването на Павел баня. Тези брястове преди много години са били видима рекламна част на Павел баня с безброй закачени патерици и бастуни на отиващите си от тук оздравели пациенти.

 

Паметник в Павел баня на загиналите фински войни в Освободителната войнаПАМЕТНИК на ЗАГИНАЛИТЕ ФИНЛАНДСКИ ВОЙНИ в Руско-турската война 1877 – 1878 г. за национално освобождение на България.

 

 Бюст-паметник на ГЕОРГИ ДИМИТРОВ в Павел баняПак в центъра на града има бюст-паметник на ГЕОРГИ ДИМИТРОВ.

Той е 32-ият министър-председател на България (1946-1949), ръководител на БКП и генерален секретар на Коминтерна.

 

 ВИЖТЕ ОЩЕ …

Карта на ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ в Павел баня
Вижте Забележителности – Павел баня на по-голяма карта

Share
error: Защитено съдържание.