Туризъм и отдих в Павел баня

Джанановата къща-музей, село Габарево, общ. Павел Баня

Джанановата къща - Габарево, Павел баня

В Габарево се намира един от Паметниците на българското Освобождение – къщата на богатия род Джананови.
Васил Тодоров Джананов (1838-1918) е известен предприемач и деец за свобода. Буден, предприемчив и просветен българин с разностранни интереси. Пръв запознава хората от региона с газената лампа, металната печка за отопление, ръчен грамофон с фуния и музикални плочи от Виена.

Джанановата къща – с. Габарево, общ. Павел Баня  Джанановата къща – с. Габарево, общ. Павел Баня  Джанановата къща – с. Габарево, общ. Павел Баня  Джанановата къща – с. Габарево, общ. Павел Баня 

През 1869 г. Апостолът посещава Габарево по молба на Джананов. Остава 3 дни в къщата и след като събира първоначално 24 последователи, се заклеват пред библията, камата и револвера и основават габаревски революционен комитет, председателстван от Васил Джананов.

По време на Априлското възстание къщата е използвана за оръжеен склад на бунтовническите отряди, а година по-късно е опожарена от турските войски.

Джанановият дом заедно с двора, приживе на неговия собственик, заема огромно пространство, излиза на три улици – на юг, на запад и на север, а със съседната къща – на изток и до днес си “комуникира” с вратичка (качак). Непосредствено до нея се е намирала гюлпаната (розоварната).

В сегашният си облик Джанановата къща е построена през 1882 г. в стил Възрожденски барок – това е и почти автентичния й вид – с характерния в средата салон на етажа (ката) и симетрично разположени от двете страни по две стаи. Входът от юг представлява симетрично стълбище с две крила с железен парапет. Покрит е с красива извивка – “кобилица”, носена от две колони.

Наредбата е традиционно българска в комбинация с виенска тежка мебелировка в някои стаи и барокови извивки по високите стени под таваните. Голямо впечатление правят и портрети на Ботев и Левски в гостната стая – фото копия на портрети от известни литографи.

Приземния етаж е превърнат в своеобразен музей с картинна галерия от творби, посветени на Апостола. В „Залата на самочувствието“, както го наричат в Габарево, посетителите могат да видят литографиите на Александър Поплилов – „Без сън и покой”, „За бунт, за свобода”, „Навсякъде гонен, навсякъде приет” и други.  Тук е изложен и портретът на Васил Левски с ореол на славата, дело на художничката Петранка Клисурова, внучка на Васил Джананов.

Всички експонати са автентични, запазени и върнати като дарение на музея от внучката на Васил Джананов – Мария. 

Джанановата къща е реставрирана от Пловдивския институт за паметниците на културата и е обявена за исторически и архитектурен паметник на културата.

От 15 декември 1984г официално е открита като къща-музей „Васил Левски“. 

Източници: gabarevo.alle.bg

Share
error: Защитено съдържание.