Туризъм и отдих в Павел баня

Екскурзия от Павел баня – Етъра, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро

Павел баня – Етъра – Дряновски манастир – Пещерата Бачо Киро

ВСЯКА НЕДЕЛЯ от Павел баня

За резервации и записване:
Тел. 0878 18 95 84, 0898 766 808

Вид транспорт: автобус автобус
Тръгване в 13:00 часа от Павел баня

43.00 лв.
 
Март – ОктомвриЦЕНАРЕЗЕРВИРАЙ
Всяка неделя
43.00 лв.
РЕЗЕРВИРАЙ

Транспорт с климатизиран автобус;

При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Програма на пътуването

13:00 часа – Тръгване от Павел баня.

Отпътуване за архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”, където ще се запознаете със занаятите и ежедневието на българина през вековете. Това е първият по рода си музей на открито, с кокетните двукатови къщи, пеещата воденица, гърбавите мостчета над Сивек и приветливите дюкянчета.

15:30 часа отпътуване за Дряновският манастир. Основан е през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). Дряновският манастир е важен просветен и културен център. Като повечето български манастири, той е бил разрушен по време на турското робство и възстановен отново през 19-ти век. Манастирът заема важно място по време на Априлското въстание. В него се води дълга и тежка битка между българските бунтовници начело с поп Харитон, и турците. Повечето от въстаниците загиват геройски в тази битка, а няколко години след нея в тяхна чест е построен паметникът- костница, който може да се види и днес пред храма на манастира.  

Свободно време за разглеждане на манастира и посещение на Пещерата „Бачо Киро.  Пещерата се намира на 300 метра от Дряновския манастир. Кръстена е на Бачо Киро, героят от Априлското въстание. Тя е първата благоустроена пещера и в нея могат да се видят различни красиви пещерни образувания. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3 600м. Според проучвания, оформлението на пещерата е продължило близо 1 800 000 години.

В нея има ефектно осветление, което позволява да се видят по-добре разнообразните форми на скалите – „Каменното цвете”, „Медузите”, „Самотен сталактон”, „Слона” и др. Особено интересни са „Дъждовната зала”, „Концертната зала” и „Приемната зала”.

Връщане в Павел баня около 18:00ч.

Цената включва:

  • Транспорт по маршрута Павел баня – Етъра – Дряновски манастир – Пещерата „Бачо Киро“ – Павел баня

Цената не включва:

Цени на билети за индивидуално посещение в „Етъра“:
 
вид посетителединична цена
Възрастен10 лв.
Дете над 4 г., ученик, студент4 лв.
Пенсионер5 лв.
Семейство с деца до 18 г.19 лв.
Групов билет с игра • За двама възрастни • Семейство с деца до 18 години • Четирима учащи25 лв.
Дете до 4 г.вход свободен
Лице в неравностойно положениевход свободен
Притежател на журналистическа картавход свободен
Цени на билети за посещение на група над 20 човека

или за туроператори със сключен договор с музея

 
вид посетителединична цена
Възрастен8 лв.
Дете над 4 г., ученик, студент3 лв.
Пенсионер4 лв.
Цени на билети за посещение с творческо преживяване
 
вид билет с преживяваневид посетителединична цена
Научи и преживей • включва по-задълбочено запознаване със занаят по избор и демонстрация с участие на посетителявъзрастен ученик35 лв. 20 лв.
Открий какво умееш • включва по-задълбочено запознаване с домашно занятие по избор и демонстрация с участие на посетителявъзрастен ученик25 лв. 15 лв.
Билките – красота и здраве • включва демонстрация за направа на натурални сапуни и/или домашна козметика с билки с участието на посетителя в нашата Билкопродавницавъзрастен ученик25 лв. 15 лв.

При желание на посетител, в рамките на едно посещение на музея, да се запознае с повече от един занаят, домашно занятие, или при комбинация на билетите с преживяване помежду им, се ползва отстъпка от 20 % от посочените цени.


 
Вход с билети в пещерата „Бачо Киро“

Цената на беседата е включена в билета.

Къс маршрут с продължителност 20-25 мин.: 8.00 лв. възрастни; 5 лв. ученици, студенти и пенсионери; 2 лв. за инвалиди с ТЕЛК; 16 лв. семеен билет (2 възрастни и до 2 деца под 18 г.); безплатно за деца под 7 г.

Дълъг маршрут с продължителност 60 мин.: 10.00 лв. възрастни; 8 лв. ученици, студенти и пенсионери; 4 лв. за инвалиди с ТЕЛК; 25 лв. семеен билет (2 възрастни и до 2 деца под 18 г.); безплатно за деца под 7 г.

За снимане: 5 лв.

Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 15 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване.

Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. 

Share
error: Защитено съдържание.