Туризъм и отдих в Павел баня

Екскурзия от Павел баня – Хисаря-Калофер-Тъжа

ВСЕКИ ПЕТЪК от Павел баня

За резервации и записване: 

Тел. 0878 18 95 84, 0898 766 808

Тръгване в 13:00 часа от Павел баня

35.00 лв.
Павел баня – Хисаря – Калофер – Тъжа /кафе-пауза/ – Павел баня
Юни – ОктомвриЦЕНАРЕЗЕРВИРАЙ
Всеки Петък
35.00 лв.
РЕЗЕРВИРАЙ

Цената е валидна при минимум 3-ма пътници

При записване се внася пълната сума на екскурзията.

13:00 часа – Тръгване от Павел баня.

Отпътуване за гр. Хисаря – един от най-древните български градове. Наричан в миналото Диоклецианопол и Аугуста, град Хисаря има богата, хилядолетна история.
След завладяването на тракийските земи от римляните, през 293 г., около минералните извори възниква голям римски град – Диоклецианопол, кръстен на името на римския император Диоклециан. Тогава започва укрепването на града с масивни крепостни стени достигащи до 11-13 метра. В античния град се е влизало през 4 големи порти, като най-известна и най-красива е южната, наречена „Камилите“, запазена относително добре до наши дни.

След падането на Западната Римска империя град Диоклецианопол е част от Византия. През VII-X век, той се превръща в духовен християнски център, наречен Аугуста.
Посещение на църквата Свети Пантелеймон.
Този храм е един от най-красивите и посещавани такива в града, намира се в центъра на града и е построен през 1889 г. Патронът на храма –лечител от ранното християнство е покровител на гражданите и гостите на Хисаря. През периода 1999 – 2004 г. църквата е ремонтирана със средства на дарители и изписана отново отвън и отвътре. Фреските са дело на художника Мирослав Асенов от гр. Луковит.

Посещение на Археологическия музей
експозицията му отразява хилядолетната материална и духовна култура в Хисаря и неговия район от новокаменната епоха (V хилядолетие пр. Хр.) до Възраждането. 

В 15:00 часа отпътуване за Калофер, родния град на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Родната му къща е превърната в мемориален комплекс, който е един от стоте национални туристически обекта. Друга интересна забележителност е Музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България, създаден от неговия баща Ботьо Петков.

В 16:30 часа отпътуване за с. Тъжа /кафе пауза/.

Посещение на „Тайната градина на Саша’’, която е частна ботаническа градина включваща над 500 растителни вида, като всяко едно растение е засадено и отгледано с много любов от Сашка и Петко Петкови. Ще имате възможност да се потопите в този малък цветен рай. 

Представянето на градината трае поне 1 час и включва вълнуващи разкази за особеностите, характера и начина на отглеждане на растителните видове на чаша кафе и сладкиш от сръчните ръце на Саша.

Връщане в Павел баня около 18:00ч.

Цената включва:

  • Транспорт по маршрута Павел баня – Хисаря – Калофер – Тъжа – Павел баня

Цената не включва:

  • Входните такси на посещаваните туристически обекти.
  • Екскурзовод в Хисаря.
  • Входна такса за „Градината на Саша“ – 9 лв.

Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 3 души.

Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. 

Share
error: Защитено съдържание.