Туризъм и отдих в Павел баня

с. Скобелево, Павел баня

Село Скобелево е разположено в планински район в подножието на Стара планина. Селото се намира на 10 км от гр. Павел баня и на 25 км от Казанлък. Връх Столетов (Шипка) е на разстояние 40 км от с. Скобелево, а връх Бузлуджа – на 45 км.

В непосредствена близост до Скобелево е разположен язовир Копринка. През селото преминава р. Габровница.

Село Скобелево е също част от Национален парк „Централен Балкан“. Това е името на един от трите национални парка в България. Той е разположен в средните и най-високи части на Стара планина. 

Селото съществува от 10 век. По време на Руско-турската освободителна война ген. Скобелев е отседнал в селото, от там идва и името му.

Всяка година първата седмица след Георгьовден се чества празника на с. Скобелево.

В района на селото са разположени две розоварни, едната от които Дамасцена

В Етнографски музей „Дамасцена“ са представени експонати свързани с бита и историята на района. Представя се традиционното производството на етерични масла: от съвременните технологии за извличане до традиционните методи използвани преди 350 години. Музейната експозиция показва различни методи за производство и съхранение на розово масло. Обиколката в етнографския комплекс показва и традиционни стари занаяти, характерни за този район.

В ботаническата градина на музея има над 100 вида рози характерни за този регион. Близо до чифлика има розова градина засята с Роза Дамасцена, от която се произвежда розовото масло.

 Недалеч от етнографския музей има ФЕРМА за ЩРАУСИ

Ранчото е основано през 2001 г. Климатът и мястото в село Скобелево са подходящи за отглеждане на щрауси. Районът е екологичен, няма промишленост, в близост е до Стара планина. През ранчото минава река Габровница и се намира далеч от шумни пътни артерии. То носи името „Четири сезона“, защото щраусът тук се чувства много добре и през четирите сезона на годината. Той понася еднакво добре температури от -40 °C до +50 °C. Отглеждането на тези животни е удоволствие, защото са непретенциозни и атрактивни. Ранчото е обезопасено за туристите от пряк контакт с животните, разполага с кафе-бар, където можете да опитате деликатеса крем карамел от щраусови яйца. 

На 3 км. от селото е разположен Екопарк „Пеещи скали“

На разположение на посетителите е хижа „Първи партизан“, бар, ресторант детски кът, панорамна кула „Орлово гнездо“.

Едно от развлеченията, които можете да имате през престоя си в екопарка „Пеещи скали“ е разходка по лека туристическа пътека „Орлово гнездо“ от затворен тип, дълга около 1 км.

Share
error: Защитено съдържание.