Почивка и лечение в Павел баня с медицински направления по клинични пътеки, физиотерапия и програма НОИ в СБР-НК, ПРО ЕАД и Медицински център „Д-р Гечеви“

За повече информация: 0878 189 584

9:30 -17:00 ч. / Поч. ден: НЕДЕЛЯ

СБР-НК филиал /Стария санаториум/

АДРЕС:

 • гр. Павел баня – 6155,
 • ул. „Освобождение” № 2
 • Е-mail: pavelbania@rehabilitation.bg
 • Рецепция: 087 690 4891
Клинични пътеки и програма НОИ в СБР Павел баня

Във филиал СБР Павел баня могат да постъпят по КЛИНИЧНА ПЪТЕКА всички пациенти с непрекъснати здравни осигуровки през последните 36 месеца.

Минимален болничен престой – дни. Пациентите заплащат потребителска такса в размер на 4.80 лв. на ден и  доброволно доплащане за храна в размер па 5.46 лв. дневно.

 Виж повече >>

НОИ осигурява парична помощ за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой. В СБР-НК филиал Павел баня сумата която се доплаща от пациента е в размер на 273 лв.

ДОПЛАЩАНИЯ ОТ ПАЦИЕНТА:
Един храноден: 18,00лв. Еднократна такса: 30,00лв. 

Виж повече >>

Свободен прием – КЗУ /Комплексна здравна услуга/ за един ден болничен престой на пациент във филиала на “СБР-НК” клон Павел баня – 2023 г.

Виж повече >>

ПРО ЕАД хотел „Павел баня“

АДРЕС:

 • гр. Павел баня – 6155,
 • ул. „Освобождение” № 1
 • E-mail: propbrezerv@bgholiday.com
 • тел.: 0700 18 101

НОИ осигурява парична помощ за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой. Сумата която се доплаща по Програма НОИ в ПРО ЕАД клон Павел баня е в размер на 390 лв. за 10 дена. 

Доплащане от пациента: Виж тук >>

 Пакети с включена храна и лечебни процедури за български и чуждестранни туристи в „ПРО“ ЕАД балнео хотел „Павел баня“

Виж повече >>

Медицински център „Д-р Гечеви“

Физиотерапевтично лечение, с 20 безплатни процедури – Настаняване в къщи за гости и хотели в близост до МЦ ‘д-р Гечеви“

АДРЕС:

 • гр. Павел баня – 6155
 • ул. „Ген. Столетов” № 12
 • Е-mail: pavelbania@rehabilitation.bg

В МЦ „Д-р Гечеви“ се провежда лечение за физиотерапия и рехабилитация по здравна каса с Направление № 3, код 23 за извънболнично настаняване.

За РЕЗЕРВАЦИЯ: Виж тук >>

Курортът Павел баня е профилиран за лечение на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна системa, след оперативни манипулации и ампутации на крайници; гинекологични заболявания и др.

   1. ПОКАЗАНИЯ

Регенеративни и възпалителни ставни заболявания

-Ревматизъм в хроничен стадий и ремисия;

-Ревматоиден артрит, инфектартрити и инфектполиартрити (след 6-я месец);

-Деформиращи остеоартрози, включително коксартрози, гонартрози, спондилоартрози;

-Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилоартрит);

-Възпаления на сухожилията (тендовагинити) и връзките, на ставните торбички (бурсити), на мускулите и залавните им места (миозити, инсерционити);

– Други болести на околоставния апарат;

-Обменно-ендокринни и травматични артрити.

Травматични и ортопедични заболявания

-Състояния след фрактури на костите; състояния след гипсова имобилизация;

-Състояния след контузии, изкълчвания, навяхвания, контрактури и анкилози на ставите;

– Вродени луксации на тазобедрените стави;

-Състояния след операции на ставите, ендопротезно болни, коригиращи операции – 1 месец след операцията;

– Състояния след ампутация на крайниците;

– Остити, периостити и остеомиелит;

– Остеопороза.

Вертеброгенни (произлизащи от гръбначния стълб) болестни изменения

– Дискова болест (шийни, гръдни и лумбални поражения на междупрешленните дискове);

– Сколиози II и III степен.

Заболявания на периферната нервна система

-Невралгии, неврити, радикулити, плексити от различно естество;

-Полиневрити, диабетна полиневропатия (при компенсиран захарен диабет), вибрационна болест и полимиелорадикулоневрити;

-Следтравматични увреждания на периферните нерви.

Заболявания на централната нервна система

-Травми на гръбначния стълб без тазово-резервоарни нарушения;

– Състояние след полиомиелит.

Състояния след изгаряния

– Келоиди, ръбци.

2. ПРОТИВОПОКАЗАИЯ

– Злокачествени тумори – изключения се допускат за лицата в стабилизирано състояние (включително в следоперативния период), което задължително се удостоверява с документ от лекуващия лекар;

-Остри възпалителни и инфекциозни заболявания, включително туберкулоза (до 5 години или след снемане от диспансеризация);

– Кожни инфекции и венерически заболявания;

– Заболявания в остър стадий;

– Тромбофлебит;

– Слединсултни и слединфарктни състояния до 3 месеца след инцидента;

-Декомпенсирани сърдечно-съдови и белодробни заболявания, които имат нужда от активно лечение;

-Нестабилна стенокардия, тежки ритъмни и проводни нарушения;

– Хипертонична болест – IV стадий;

– Психични заболявания и епилепсия;

-Чести и обилни кръвоизливи от различно естество – до 3 месеца от кръвоизлива;

– Открити рани;

-Бременност – патологична и нормална след 4-ия месец;

-Дегенеративни нервни болести (дисеминирана склероза, миелопатии);

-Цироза в декомпенсиран стадий с асцит;

-Захарна болест с късен дегенеративен синдром;

-Тиреотоксикоза;

-Адисонова болест, болест на Кушинг;

– Болни, които не могат да се обслужват сами.

ХАРАКТЕРИСТИКИ на МИНЕРАЛНАТА ВОДА в ПАВЕЛ БАНЯ
На територията на Павел баня извират лечебните води на общо 9 естествени хидротермални извори, с подобен химичен състав и общ дебит 950 л/минута. Седем от тях са с температура от 50 до 61 градуса, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води. Общата минерализация на водата е 0,650 mg /l , твърдост -1,7 H.  Минералната вода е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с леко изразена  алкална реакция. /pH –7,5-7,9

Минералните види в Павел баня, са едни от най-богатите в Европа на елемента флуор (16mg/ l). Минералната вода от Павел баня може да се използва и за пиене, но само след лекарско предписание – тя не е трапезна. Като флуорни се определят водите със съдържание на F над 1,5 mg/ l.  Като флуорни води за питейно лечение се разрешават – до 8 mg/ l, а до 5 mg/ l се разрешават за производство на безалкохолни напитки. БДС разрешава съдържание на флуор за обикновени води – от 0,7 до 1 mg/ l. Биологичното действие на флуора е в малки дози. Този химически елемент е необходим за вкостяването, за нормалния растеж на кости, нокти и косми, за правилно развитие на зъбите, против кариес. Наличието на флуор в минералната вода на Павел баня, създава условия за блокиране (чрез химическо съединение) на налични тежки метали и радиоактивни елементи в организма в безвредни съединения. Тази минерална вода се препоръчва на болни със счупвания на костите, при които те зарастват бавно, при болни с разреждане на костното вещество (остеопороза), при синдрома на Зюдек, при кариес на зъбите и др. стоматологични болести.

Хидрокарбонатната съставка и алкалната реакция на водата благоприятстват стомашно-чревните прояви на увеличена киселинност – при гастрит, язва в по-лека форма и колит. На обострените язви и колити не се препоръчва питейно лечение. При бъбречно-каменната болест също се получават добри резултати – изчистване на пясък, изкарване на дребни камъни.

В естествените минерални води F е в по–активна форма, отколкото приеман самостоятелно под форма на лекарствен препарат.

Дефицитът на флуора е вреден за организма.

Токсичното действие на флуора се проявява в големи дози, като ранно вкостяване на епифизите и спиране на растежа. Дразни кожата и лигавицата на стомаха. Появяват се дегенеративни промени в черния дроб. Подтиска се функцията на костния мозък и жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, тестиси).

ПИТЕЙНО ЛЕЧЕНИЕ и ПРОФИЛАКТИКА с МИНЕРАЛНА ВОДА 

Питейното лечение с минералната вода в Павел баня трябва да се прилага единствено и само по назначение на лекар, специалист, с богат практичен опит. 

Най-добре е при питейно приложение минералната вода да се употребява в прясно състояние. На практика обаче тя запазва свойствата си в продължение на дни и седмици, ако след наливането съдът се запуши добре и водата не е на пряка слънчева светлина или в контакт с въздуха, както и ако не се подлага на грубо манипулиране.

Правилно е водата да се пие в точно определени часове на деня. През време на питейното балнеолечение болният трябва да спазва целесъобразен начин на живот, оптимален режим на хранене и двигателна дейност, отмора и сън, да не се злоупотребява с алкохолни напитки и тютюн. Обикновено дневната питейна доза се приема на гладно, разпределена на 3 порции (преди закуска, обяд и вечеря, а при язвената болест – и преди следобедната закуска). Предписваните по-големи питейни дози се приемат в 4 – 6 порции (последната преди лягане). Понякога (при жлъчни и стомашни болки) водата се приема в малки порции през 2 – 3 часа.

Един курс на питейно лечение обикновено трае около 15 дни, като в първите 4-5 дни се пие не повече от 0,250 до 0,300 л. Водата трябва да се пие топла, преди ядене.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ на МИНЕРАЛНАТА ВОДА

При процедурите с потапяне в минерална вода  в Павел баня действат четирите основни фактора

1.Температурен фактор: 34-35° С

2. Механичен фактор: хидростатичното налягане

3. Химичен фактор – минерализацията /виж състав/

4. Закона на Архимед.

Изброените фактори действат в различна степен: поотделно и комбинирано в зависимост от вида на балнеопроцедурата и назначенията на лекаря специалист.  Балнеотерапията не е хигиенна баня, а умело използване, комбиниране и дозиране от лекаря специалист на изброените действащи лечебни фактори, извършени от обучен и опитен персонал. Балнеолечението е продължителен процес, който продължава от 7 до 14 дни, обясняват специалистите и поясняват, че за уикенда могат да бъдат направени единствено балнео и спа процедури с релаксиращ, но не и с лечебен ефект. 

Минералната вода в Павел баня има слаба радиоактивност. Трябва да се знае, че водите със слаба радиоактивност не са опасни. Слабата радиоактивност действа възстановяващо върху нервните клетки при парези, парализи, артрози, подмладява кожата. В същото време водата може и да е опасна, ако престоят в нея не се прави под лекарско наблюдение. Специалистите в Павел баня упражняват уникален метод за справяне с дисковата херния – едно от често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат. Методиката се нарича екстензия и се изразява в опъване на гръбначния стълб по надлъжната му ос, при което се увеличава междупрешленното пространство и се намалява притискането върху нервните коренчета и гръбначния мозък.

Състав и характеристики на водата от изворите в Павел баня

 

ИмеПараметър
Дебит16 л/сек
Температура61 oC
Минерализация0,62 G/L
Радон22,8
Сероводород0,7 MG/L
Метасилициева к-на54 MG/L
Метаборна к-на0,7 MG/L

 

АНИОНИMG / LMVAL %
ФЛУОРИД1410.08
ХЛОРИД124.73
СУЛФАТ195.49
ХИДРОКАРБОНАТ35479.49
ХИДРОСУЛФИД0.50.21
   

 

КАТИОНИMG / LMVAL %
ЛИТИЙ0.40.4
НАТРИЙ14888.16
КАЛИЙ12.84.49
КАЛЦИЙ85.49
МАГНЕЗИЙ10.94
ЖЕЛЯЗО0.30.03
Share
error: Защитено съдържание.