Знаете ли, че… ЩРАУСИТЕ са потомци на динозаврите ?

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…Image result for знаете ли че..

Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му – с диаметър 5 см, малко по-голямо от топче за голф, окото на тази птица е най-голямото в животинското царство.

Щраусите имат три клепача. Външният го използват само, докато спят. Много рядко обаче можеш да видиш истински заспал щраус. Стадото, когато легне, задължително има по двама – трима пазачи. Другите дремват дълбоко по 5-10 минути, след което се сменят. В литературата пише, че на нощ спят от 16 до 20 минути.

Щраусът има цветно зрение. Различава добре цветовете. Нямат кокоша слепота! Вечерно време перфектно виждат, за разлика от кокошката.

Най-големите яйца са щраусовите. Едно яйце се равнява на около 25-30 кокоши. От 1 яйце излизат от 8 до 13 омлета. Черупката е твърда, заради дебелината й от 1-1,5 мм. Едно яйце тежи от 1,500 до 1,800 грама.

– Жълтъкът на щраусовото яйце има свойствата на виагра – Египетската царица Клеопатра е  поддържала сексуалната мощ на своите любовници, като им е приготвяла всяка вечер омлет от щраусови яйца и им го сервирала в леглото по време на любовната игра.

Красотата на Клеопатра се дължи на кремове, направени от щраусова мас. Щраусовата мас е ценна с това, че съдържа мастни киселини, които помагат за растежа на кожата. Подходяща е за родилки, става и за суха кожа, напукани пети… Това е единствената мас, която не запушва порите на кожата.

– Женските щрауси са страхотни бижутери. Обичат лъскавите предмети, налитат на обици, пръстени, гривни… Причината – птиците са ужасно любопитни и (точно като свраки) си присвояват всичко светещо, криейки го … в корема си. Поради тази им склонност преди няколко века щраусите били най-преследваните животни в Южна Африка – колонизаторите ги убивали заради диамантите, които откривали в стомасите им.

– Един голям мъжки щраус достига до 3 м дължина, тежи около 150 кг. и може да тича със скорост 70 – 80 км в час. Така се спасява от естествените си врагове. Ако не може да избяга, ляга на земята и се преструва на умрял.

Щраусите крият главите си в пясъка, не защото си мислят, че опасността ще ги подмине, а за да търсят влажен пясък.  Щраусите, които живеят в полупустинните местности на север и на юг от Сахара, заравят главите си заради влажния пясък, който поглъщат, за да утолят жаждата си. Бедуините прекрасно знаят това. Те внимателно следят къде щраусите заравят главите си и започват да копаят там, за да достигнат до водна жила, която се намира под напечения от слънцето пясък.

Щраусите са от малкото животни, които правят секс за удоволствие, а не за размножаване. Мъжкият има невероятна потентност. Щраусът е полигамен.

Щраусът по време на секс танцува. Той може с часове да ухажва женската. Пада на колене, извива шията си наляво и надясно, върти в унес главата си, притворил очи, разперва крилете си и тогава може да се види цялата му красота. А женските обикалят около него в захлас.

Щраусите са неми, те издават звуци много рядко, това се наблюдава по време на любовната игра. Говорят си чрез перата, вдигне ли мъжкият крилата си нагоре, означава, че има опасност.

Щраусите са преки потомци на динозаврите и по-специално на летящия динозавър, известен под името птеродактил.  Установено, че съществуват в този си вид вече седем милиона години. 

Любовният танц на щрауса

Share