Туризъм и отдих в Павел баня

Минерална вода в Павел баня – състав и характеристики

ХАРАКТЕРИСТИКИ на МИНЕРАЛНАТА ВОДА в ПАВЕЛ БАНЯ

На територията на Павел баня извират лечебните води на общо 9 естествени хидротермални извори, с подобен химичен състав и общ дебит 950 л/минута. Седем от тях са с температура от 50 до 61 градуса, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води. Общата минерализация на водата е 0,650 mg /l , твърдост -1,7 H.  Минералната вода е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с леко изразена  алкална реакция. /pH –7,5-7,9

Минералните види в Павел баня, са едни от най-богатите в Европа на елемента флуор (16mg/ l). Минералната вода от Павел баня може да се използва и за пиене, но само след лекарско предписание – тя не е трапезна. Като флуорни се определят водите със съдържание на F над 1,5 mg/ l.  Като флуорни води за питейно лечение се разрешават – до 8 mg/ l, а до 5 mg/ l се разрешават за производство на безалкохолни напитки. БДС разрешава съдържание на флуор за обикновени води – от 0,7 до 1 mg/ l. Биологичното действие на флуора е в малки дози. Този химически елемент е необходим за вкостяването, за нормалния растеж на кости, нокти и косми, за правилно развитие на зъбите, против кариес. Наличието на флуор в минералната вода на Павел баня, създава условия за блокиране (чрез химическо съединение) на налични тежки метали и радиоактивни елементи в организма в безвредни съединения. Тази минерална вода се препоръчва на болни със счупвания на костите, при които те зарастват бавно, при болни с разреждане на костното вещество (остеопороза), при синдрома на Зюдек, при кариес на зъбите и др. стоматологични болести.

Хидрокарбонатната съставка и алкалната реакция на водата благоприятстват стомашно-чревните прояви на увеличена киселинност – при гастрит, язва в по-лека форма и колит. На обострените язви и колити не се препоръчва питейно лечение. При бъбречно-каменната болест също се получават добри резултати – изчистване на пясък, изкарване на дребни камъни.

В естествените минерални води F е в по–активна форма, отколкото приеман самостоятелно под форма на лекарствен препарат.

Дефицитът на флуора е вреден за организма.

Токсичното действие на флуора се проявява в големи дози, като ранно вкостяване на епифизите и спиране на растежа. Дразни кожата и лигавицата на стомаха. Появяват се дегенеративни промени в черния дроб. Подтиска се функцията на костния мозък и жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, тестиси).

ПИТЕЙНО ЛЕЧЕНИЕ и ПРОФИЛАКТИКА с МИНЕРАЛНА ВОДА 

Питейното лечение с минералната вода в Павел баня трябва да се прилага единствено и само по назначение на лекар, специалист, с богат практичен опит. 

Най-добре е при питейно приложение минералната вода да се употребява в прясно състояние. На практика обаче тя запазва свойствата си в продължение на дни и седмици, ако след наливането съдът се запуши добре и водата не е на пряка слънчева светлина или в контакт с въздуха, както и ако не се подлага на грубо манипулиране.

Правилно е водата да се пие в точно определени часове на деня. През време на питейното балнеолечение болният трябва да спазва целесъобразен начин на живот, оптимален режим на хранене и двигателна дейност, отмора и сън, да не се злоупотребява с алкохолни напитки и тютюн. Обикновено дневната питейна доза се приема на гладно, разпределена на 3 порции (преди закуска, обяд и вечеря, а при язвената болест – и преди следобедната закуска). Предписваните по-големи питейни дози се приемат в 4 – 6 порции (последната преди лягане). Понякога (при жлъчни и стомашни болки) водата се приема в малки порции през 2 – 3 часа.

Един курс на питейно лечение обикновено трае около 15 дни, като в първите 4-5 дни се пие не повече от 0,250 до 0,300 л. Водата трябва да се пие топла, преди ядене.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ на МИНЕРАЛНАТА ВОДА

При процедурите с потапяне в минерална вода  в Павел баня действат четирите основни фактора

1.Температурен фактор: 34-35° С

2. Механичен фактор: хидростатичното налягане

3. Химичен фактор – минерализацията /виж състав/

4. Закона на Архимед.

Изброените фактори действат в различна степен: поотделно и комбинирано в зависимост от вида на балнеопроцедурата и назначенията на лекаря специалист.  Балнеотерапията не е хигиенна баня, а умело използване, комбиниране и дозиране от лекаря специалист на изброените действащи лечебни фактори, извършени от обучен и опитен персонал. Балнеолечението е продължителен процес, който продължава от 7 до 14 дни, обясняват специалистите и поясняват, че за уикенда могат да бъдат направени единствено балнео и спа процедури с релаксиращ, но не и с лечебен ефект. 

Минералната вода в Павел баня има слаба радиоактивност. Трябва да се знае, че водите със слаба радиоактивност не са опасни. Слабата радиоактивност действа възстановяващо върху нервните клетки при парези, парализи, артрози, подмладява кожата. В същото време водата може и да е опасна, ако престоят в нея не се прави под лекарско наблюдение. Специалистите в Павел баня упражняват уникален метод за справяне с дисковата херния – едно от често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат. Методиката се нарича екстензия и се изразява в опъване на гръбначния стълб по надлъжната му ос, при което се увеличава междупрешленното пространство и се намалява притискането върху нервните коренчета и гръбначния мозък.

СЪСТАВ на МИНЕРАЛНАТА ВОДА
Дебит                                                           16 л/сек
Температура61°C
Минерализация0,62 G/L
Радон22,8 NC/l
Водороден сулфат 0,7 MG/L
Метасилициева к-на59 MG/L
Метаборна к-на0,7 MG/L      
КАТИОНИMG / LMVAL %АНИОНИ MG / L MVAL % 
ЛИТИЙ0,40,89ФЛОРИД1410,08
НАТРИЙ14888,16ХЛОРИД124,73
КАЛИЙ12,84,49СУЛФАТ195,49
КАЛЦИЙ85,49ВЪГЛЕВОДОРОД35479,49

МАГНЕЗИЙ  

ЖЕЛЯЗО

1

0,3

0,94

0,03

ХИДРОСУЛФАТ

0,5       

0,21      

Share
error: Защитено съдържание.